Un estudi liderat per la URV/IISPV demostra que una dieta rica en diferents espècies vegetals i animals s’associa a una esperança de vida més llarga
La biodiversitat alimentària, entesa com la varietat d’espècies diferents que formen part de la dieta habitual, pot tenir un paper clau en la prevenció de malalties cròniques i una major longevitat. Així ho suggereixen les dades d’una recerca publicada recentment a la revista Science of the Total Environment, liderada pel Grup Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), en el marc del projecte PREDIMED.
L’estudi ha analitzat els hàbits alimentaris i diferents paràmetres de salut de més de 7.200 persones entre 60 i 80 anys amb elevat risc cardiovascular, a qui se’ls va fer un seguiment durant una mitjana de sis anys. A través de qüestionaris alimentaris validats i eines estadístiques avançades, l’equip investigador va avaluar el nombre d’espècies diferents consumides mitjançant un indicador nou denominat Riquesa d’Espècies Dietètiques (DSR), que estima el nombre d’espècies animals i vegetals diferents incloses a la dieta habitual. Posteriorment es va avaluar el risc de mortalitat en funció d’aquest indicador.
Els resultats apunten a què aquelles persones que consumien una major diversitat d’espècies presentaven un risc significativament menor de morir per qualsevol causa. En concret, per cada espècie addicional consumida de manera regular, el risc de mortalitat general es va reduir en un 9%, el de malaltia cardiovascular en un 7% i el de càncer en un 8%.
Segons Sangeetha Shyam, investigadora Miguel Servet de l’IISPV i autora principal de l’estudi, “es demostra que no només és important el tipus d’aliments mengem, sinó també la varietat d’espècies que incloem a la dieta. Una alimentació més biodiversa s’associa amb una millor salut i més longevitat”.
Els resultats també indiquen que aquesta associació entre biodiversitat de la dieta i mortalitat era independent de la qualitat nutricional de la dieta consumida pels participants. Per exemple, no tots els participants que tenien una bona adherencia a la dieta mediterrània tenien una dieta altament diversa, i viceversa.
Els mecanismes que poden explicar aquestes associacions no tenen una explicació científica clara encara, però els investigadors assenyalen com a probable el fet que les dietes altament riques és espècies animals i/o vegetals poden contenir una gamma més àmplia de nutrients i compostos beneficiosos, a més d’afavorir una microbiota intestinal més saludable.
L’estudi ha estat possible gràcies a la col·laboració de múltiples institucions i investigadors del consorci PREDIMED. El treball l’ha liderat el grup de recerca Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental ANUT-DSM, de la Universitat Rovira i Virgili, l’IISPV i el CIBERobn de l’Institut Carles III.
Referència bibliográfica: Shyam S, Babio N, Paz-Graniel I, Martínez-González MA, Sorlí JV, Estruch R, Ros E, Tojal-Sierra L, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lapetra J, Serra-Majem L, Riera-Mestre A, Toledo E, Ramirez-Sabio JB, Castañer O, Lamuela R, Margara-Escudero HJ, Fitó M, Salas-Salvadó J. Food biodiversity and mortality in older Mediterranean adults with high cardiovascular risk. Sci Total Environ. 2025 Jul25;987:179807. doi: 10.1016/j.scitotenv.2025.179807. Epub 2025 Jun 4. PMID: 40472794.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969725014482