L’eina revela que el 80% dels aliments analitzats no compleix els criteris nutricionals establerts, i que cap d’ells hauria de ser publicitat segons les directrius de l’OMS
Només un 20% dels aliments infantils comercialitzats a l’Estat espanyol compleix els criteris nutricionals establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així ho revela la Baby & Toddler Food Composition Database – InfantBase, la primera taula de composició nutricional d’aliments per a infants de curta edat elaborada al país, que acaben de publicar investigadores de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT). L’eina, posa de manifest que cap dels 850 aliments analitzats hauria de ser publicitat, segons les directrius de l’OMS.

Aquesta eina recull informació nutricional detallada sobre 850 productes de 42 marques disponibles als principals supermercats de l’Estat. L’objectiu és posar a disposició de professionals de la dietètica, la nutrició, la pediatria i altres àmbits de la salut una font fiable i actualitzada sobre la composició d’aquests aliments, per poder avaluar amb precisió l’alimentació en els primers anys de vida i oferir recomanacions que afavoreixin una dieta més saludable i sostenible. A més, els resultats poden servir de base per al disseny de polítiques alimentàries i reguladores més efectives.
Segons Nancy Babio, investigadora de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i coordinadora del projecte, “aquesta base de dades és un pas fonamental per dotar els equips de professionals de la salut d’informació objectiva i basada en l’evidència, en un context on l’oferta de productes comercials per a criatures petites creix ràpidament i no sempre respon a criteris de salut pública”.
Els resultats de l’anàlisi, publicats a la revista científica European Journal of Pediatrics, mostren dades preocupants. A més de confirmar que només el 20% dels productes analitzats compleix tots els criteris dels perfils nutricionals i de publicitat recomanats per l’OMS, també alerta que el 60% de l’alimentació conté quantitats excessives de sucre, i el 99% dels purés de fruita requeriria un segell d’advertència “alt en sucre”. De fet, cap dels aliments analitzats hauria de ser publicitat, segons les directrius de l’OMS.
L’anàlisi també indica que el 30% dels productes incorpora sucres o edulcorants afegits, com ara mel o sucs concentrats, o que cap producte compleix tots els criteris de promoció comercial establerts per l’OMS, i el 98% presenta al·legacions o missatges promocionals no autoritzats.
“Aquests resultats posen de manifest la necessitat urgent de millorar la regulació, tant de la formulació com de la publicitat dels aliments dirigits a infants petits, que actualment està regida per un codi d’coregulació (PAOS) sense caràcter vinculant, que no ha funcionat com s’esperava”, adverteix Roser Martí, presidenta del CODINUCAT.
Baby & Toddler Food Composition Database – InfantBase és una eina per a l’acció professional i i també per a la presa de decisions polítiques.
Aquest eina forma part del projecte PRINUT. Primera Infància: Anàlisi Nutricional i Regulació d’Aliments Comercials, que s’emmarca en les estratègies de salut pública orientades a promoure una alimentació saludable i segura durant la primera infància, en línia amb les recomanacions de l’OMS i del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) de la Generalitat de Catalunya.
“Com a científiques i professionals de la salut, creiem que tenim la responsabilitat de traslladar l’evidència científica a polítiques efectives que protegeixin la salut de la població infantil. Esperem poder comptar amb el suport institucional per avançar en aquesta direcció”, conclou Babio.