La ingesta d’aliments rics en omega-3 durant l’embaràs té efectes positius en el desenvolupament cerebral d’infants i adolescents

MÉS INFORMACIÓ

La ingesta d’aliments rics en omega-3 durant l’embaràs té efectes positius en el desenvolupament cerebral d’infants i adolescents

Els aliments rics en omega-3, com les nous i el peix blau, beneficien la funció neuropsicològica d’infants i joves a llarg termini

Membres del grup de recerca de NeuroÈpia.

El consum de fruits secs durant l’embaràs, especialment les nous, beneficia el desenvolupament neuropsicològic d’infants i adolescents, segons un estudi de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), titulat Maternal prenatal nut and seafood consumption and child neuropsychological function from 4 to 15 years of age: a population-based cohort study, i publicat a The American Journal of Clinical Nutrition. L’estudi, liderat pel Grup d’Investigació de Neurociència Clínica i Epidemiològica (NeuroÈpia) de l’IISPV,  compta amb la participació de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per Fundació “la Caixa”, i la California Walnut Commission i també s’inclou dins del projecte INMA. Aquest treball, de naturalesa observacional, està centrat en la influència de la dieta materna durant la gestació, un període on es desenvolupa gran part del cervell del fill o filla, i també posa l’accent en el període de l’adolescència, quan es continuen desenvolupant diverses regions cerebrals.

Com a mostra, es van estudiar 1.737 parelles mare-infant de quatre regions espanyoles: Astúries, Guipúscoa (País Basc), Sabadell (Catalunya) i València. La dieta mantinguda per les mares va analitzar-se mitjançant un qüestionari de freqüència dels aliments presos, mentre que la funció neuropsicològica dels infants es va estudiar mitjançant proves estandarditzades que mesuraven el temps de reacció i variabilitat, memòria de treball i intel·ligència fluida.

En la recerca, s’ha considerat la ingesta de peix –especialment el peix blau–, aliment que, com les nous, té una elevada presència d’àcids grassos omega-3. Aquests greixos saludables han demostrat tenir un impacte positiu en el desenvolupament cerebral d’infants i adolescents, segons les conclusions d’aquest estudi. Tot i això, els investigadors responsables del projecte adverteixen que cal ser prudents amb la ingesta de peix blau i que no s’han de superar les racions recomanades per la OMS a través de l’European Food Safety Authority (EFSA) i l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Ariadna Pinar-Martí, responsable de l’estudi, assenyala que un consum elevat de nous i peix blau s’associa amb una millora de l’atenció, la memòria de treball i la intel·ligència fluida. Afegeix que els àcids grassos omega-3 presents en aquests aliments contribueixen parcialment a aquesta relació amb el desenvolupament neuropsicològic, especialment pel que fa a l’atenció.

Impacte en les decisions de risc

El Grup d’Investigació de NeuroÈpia continua fent recerca sobre com influeix la ingesta materna de fruits secs i peix en el desenvolupament cerebral del descendent i, també ha posat el focus en l’adquisició d’habilitats més complexes com la presa de decisions de risc en nens i nenes d’onze anys. En aquest sentit, a l’article Maternal nut and fish consumption during pregnancy and child risky decision-making at 11 years old, s’aborda si la dieta materna amb aquests aliments es pot associar amb certes funcions cognitives i comportaments, com ara a la impulsivitat. Aquest estudi està encapçalat per la investigadora Marina Ruiz Rivera i ha estat publicat al European Journal and Child and Adolescent Psychiatry. Emfatitza que el consum de fruits secs i peix durant l’embaràs pot tenir un efecte en funcions cerebrals complexes, com la presa de decisions.

La mostra final amb la qual van treballar va incloure 1.386 preadolescents i les seves mares, i per tal d’avaluar la presa de decisions específicament, hi va haver 1.081 participants. Segons aporta Ruiz Rivera, el major consum matern de fruits secs durant el primer trimestre de l’embaràs van associar-lo a una puntuació menor en decisions de risc en nens d’onze anys. El consum moderat de peix van relacionar-lo amb un major índex d’impulsivitat en els nens d’aquesta edat. Per tant, aquest estudi “afegeix l’evidència sobre la importància de la nutrició durant l’embaràs per a funcions neuropsicològiques complexes”. L’estudi posa de manifest, també, que “les dades disponibles es limiten fins als onze anys, una etapa en la qual el còrtex prefrontal no està del tot desenvolupat”, i amb la qual cosa, “no es pot establir una relació causal definitiva”. 

De cara a futures investigacions en el camp de la nutrició, el Grup d’Investigació de NeuroÈpia ressalta la importància de la incorporació de la neuroimatge. Aplicada específicament en la cohort treballada en els dos estudis, “obrirà nous escenaris per a nous mesuraments, suposarà innovar en aquest àmbit i podria examinar-se si la dieta durant l’embaràs influeix no només en les funcions cognitives, sinó en l’estructura cerebral”, destaca Jordi Julvez, responsable de grup de recerca impulsor dels dos estudis.  

Referència bibliogràfica del primer estudi:

Pinar-Martí A, Ayala-Aldana N, Ruiz-Rivera M, Lertxundi N, Subiza M, González-Safont L, Vioque J, Riaño-Galán I, Rodríguez-Dehli C, Iglesias-Vázquez L, Arija V, Fernández-Barrés S, Romaguera D, Pascual-Rubio V, Fabregat-Sanjuan A, Healy D, Basagaña X, Vrijheid M, Guxens M, Foraster M, Julvez J. Maternal prenatal nut and seafood consumption and child neuropsychological function from 4 to 15 years of age: a population-based cohort study. Am J Clin Nutr. 2025 May 5:S0002-9165(25)00249-7. doi: 10.1016/j.ajcnut.2025.04.032. Epub ahead of print. PMID: 40334748.

Referència bibliogràfica del segon estudi:

Ruiz-Rivera M, Pinar-Martí A, Babarro I, Ibarluzea J, Vioque J, Llop S, Fernández-Somoano A, Tardón A, Pascual-Vicente R, Fabregat-Sanjuan A, Fernández-Barrés S, Romaguera D, Guxens M, Julvez J. Maternal nut and fish consumption during pregnancy and child risky decision-making at 11 years old. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2025 Jun 10. doi: 10.1007/s00787-025-02750-5. Epub ahead of print. PMID: 40493090.