La dieta mediterrània s’associa a una reducció de la mortalitat

Seguir patrons alimentaris correctes com la dieta mediterrània s'associa a múltiples beneficis per a la salut que repercuteixen en una menor mortalitat per totes les causes. Així s'extreu d'una revisió actualitzada sobre adherència a la dieta mediterrània que han fet investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i del CIBEROBN.

L'equip, liderat pel professor Jordi Salas-Salvadó, Investigador de la URV-CIBERobn – i membre del Comitè de Dircció de l’IISPV ha demostrat que existeix una associació inversa entre l'adherència a aquest patró d'alimentació i el risc de mortalitat, especialment en les regions de l'arc mediterrani.

Els resultats es fan públics avui 28 de maig, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Nutrició, que aquest any se centra en informar els consumidors per a que seleccionin els productes més saludables a la seva alimentació diària.

En aquest treball es van analitzar les evidències de 29 estudis prospectius i s'ha elaborat un meta-anàlisi per demostrar les associacions lineals i potencials entre l'adherència a la dieta mediterrània i el risc de mortalitat per diverses causes. "En total s'han estudiat 1.676.901 persones i 221.603 casos de mortalitat per totes les causes en l'anàlisi final. I hem demostrat que els individus amb una major adherència a la dieta mediterrània tenen un 10% menys risc de mortalitat que aquells amb una baixa adherència", explica la investigadora Nerea Becerra-Tomás.

En aquest sentit, la revisió mostra una associació inversa significativament més forta en els participants que vivien en la regió mediterrània en comparació amb altres àrees, concretament en els Estudis que van utilitzar el barem sobre la dieta mediterrània de Panagiotakos. "Vam concloure que el risc de mortalitat per totes les causes va disminuir linealment amb l'augment de l'adherència a aquest patró d'alimentació", indica Becerra-Tomás.

Referència bibliogràfica: Soltani S, Jayedi A, Shab-Bidar S, Becerra-Tomás N, Salas-Salvadó J. Adherence to the Mediterranean Diet in Relation to All-Cause Mortality: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2019 May 21. pii: nmz041. 

DOI FONT: URVACTIV@

INFORMACIO IMPORTANT

Altres esdeveniments

Altres esdeveniments

Conferències, Innovació, Jornada

Scaleup Talk amb Emma Gassol d'AdBio Partners

Cursos, Innovació

d-HEALTH Barcelona