INVESTIGADORS DE L’IRB BARCELONA EN COL·LABORACIÓ AMB INVESTIGADORS DEL GRUP DIAMET I DEL GRUP DE RECERCA BIOMEDICA DE L’IISPV IDENTIFIQUEN UNA PROTEÏNA QUE PROTEGEIX CONTRA EL FETGE GRAS NO ALCOHÒLIC

Institut d&#39

Institut d&#39

Es coneix com a malaltia del fetge gras no alcohòlic a una sèrie d'afeccions hepàtiques amb diferent grau de severitat, caracteritzades per l'acumulació de greix en les cèl·lules del fetge i que no són causades pel consum elevat d'alcohol. Aquesta malaltia, cada vegada més freqüent en països desenvolupats, afecta prop del 25% de la població mundial. El grup de Malalties Metabòliques Complexes i Mitocondris de l'IRB Barcelona liderat pel Dr. Antonio Zorzano, ha identificat un dels factors que protegeixen contra aquesta malaltia: la proteïna Mitofusina 2.

"La mitofusina 2 representa una possible diana terapèutica per combatre el fetge gras, malaltia per a la qual no hi ha medicaments per tractar-la. El seu diagnòstic precoç és cabdal per tal d'evitar la seva evolució a lesions irreversibles fins arribar a la cirrosi hepàtica i/o la degeneració a càncer hepàtic.

Una de les formes més greus de fetge gras és l'esteatosi hepàtica no alcohòlica (NASH, per les sigles en anglès), on l'acumulació de greix va acompanyada d'inflamació. En aquest estudi, publicat a la revista Cell, s'ha observat una disminució dels nivells d'aquesta proteïna en pacients afectats per NASH, fins i tot en etapes inicials.

Igual que en humans, la disminució dels nivells de Mitofusina 2 en ratolins porta al desenvolupament d'aquesta malaltia. L'equip liderat per Zorzano, catedràtic de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i investigador del programa CIBERDEM, ha aconseguit una notable millora en ratolins afectats per NASH en augmentar els nivells d'aquesta proteïna utilitzant adenovirus, virus modificats per expressar proteïnes artificialment, per intervenir la seva expressió.

"Ara estem estudiant diferents vies que ens permetin augmentar els nivells de Mitofusina 2, sense generar efectes secundaris, que podrien ser rellevants en el tractament del fetge gras no alcohòlic" va afirmar Maria Isabel Hernández-Álvarez, investigadora postdoctoral de l'IRB Barcelona i primera autora de l'estudi.

En aquest estudi hi han participat el Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l&#39

Grup de Recerca Biomèdica"

INFORMACIO IMPORTANT

Altres esdeveniments