Investigadors de l’IISPV i de l’HJ23 troben un nou biomarcador per pronosticar l’agressivitat del càncer de pròstata

Un dels problemes que sovint es troben els uròlegs és la diagnosi d'un càncer de pròstata i la dificultat de distingir entre tumors indolents de creixement lent i tumors agressius. Aquest fet pot conduir a un infratractament dels  tumors agressius, o en el cas contrari, un tractament excessiu.
El Grup de Recerca en Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars (Grup DIBIOMEC) de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), integrat per investigadors clínics del servei d'urologia i d'anatomia patològica del Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23) i liderat per la Dra. Matilde Rodríguez Chacón, fa anys que treballa en la citocina pro-inflamatòria TWEAK i el seu receptor Fn14 en el context de l'obesitat i metabolisme de la glucosa. La creixent relació entre l'obesitat i el càncer,  ha portat al grup a investigar si existeix un vincle entre TWEAK i el context metabòlic dels pacients amb càncer de pròstata i utilitzar-lo com a possible diana terapèutica.
Fins ara la utilització de l'antigen prostàtic PSA com a eina de cribratge per al càncer de pròstata ha reduït les taxes de mortalitat i la prevalença de la malaltia en etapes avançades al diagnòstic. Si bé el PSA és un marcador sensible pel càncer de pròstata, hi ha un debat continu sobre la seva eficàcia com a marcador específic per al diagnòstic i el pronòstic. En conseqüència, es necessiten biomarcadors robusts per al cribratge precoç de pacients amb risc de PCa. 
Els resultats obtinguts pels investigadors del grup DIBIOMEC, determinen que el  TWEAK en combinació amb el PSA, i altres biomarcadors no invasius mesurats  als biofluids dels pacients, ajuden a millorar la potència predictiva del  PSA i es pot utilitzar per classificar l'agressivitat del càncer de pròstata.  
El treball ha estat  publicat en la revista científica especialitzada open access, Journal of Translational Medicine i és la base d'una sol·licitud de patent europea.

Article de referència:
Xavier Ruiz-Plazas, Esther Rodríguez-Gallego, Marta Alves, Antonio Altuna-Coy, Javier Lozano-Bartolomé, Manel Portero-Otin, Joan Francesc García-Fontgivell, Salomé Martínez-González, José Segarra and Matilde R. Chacón. Biofluid quantification of TWEAK/Fn14 axis in combination with a selected biomarker panel improves assessment of prostate cancer aggressiveness. Journal of Translational Medicine (2019), 17:307 

Article

INFORMACIO IMPORTANT