Sonia Fernández Veledo: “Un metabòlit pot ser biomarcador de diabetis i ajudar-nos a trobar nous fàrmacs”

MÉS INFORMACIÓ

Sonia Fernández Veledo: “Un metabòlit pot ser biomarcador de diabetis i ajudar-nos a trobar nous fàrmacs”

El número de novembre-desembre de 2021 de la revista DiabetesFede, dintre de l’espai que dedica al CIBERDEM, va recollir una entrevista a la nostra investigadora la Dra. Sonia Fernández Veledo, que juntament amb el Dr. Joan Vendrell lidera el grup Diamet.

La Dra. Fernández Veledo i el seu equip fa anys que  estudien el succinat, un metabòlit que podria obrir noves vies per al tractament de la diabetis i l’obesitat.

“La dimensió més coneguda del succinat té a veure amb la seva capacitat per ajudar a les cèl·lules a obtenir energia. No obstant això, té una faceta menys coneguda que estem descobrint ara, i és que el succinat pot estar en circulació i actuar com si fos una hormona.

La investigadora de IISPV i del CIBERDEM assenyala a l’entrevista que el succinat regula la inflamació de baix grau que té lloc a la diabetis tipus 2 i a l’obesitat i que han pogut veure com les persones obeses i/o amb diabetis tipus 2 tenen un nivell elevat d’aquest metabòlit.

Així mateix, destaca que, en l’actualitat, el grup DIAMET està treballant per descobrir si el succinat pot ser un biomarcador vàlid per la diabetis abans que la glucosa augmenti. “Tots els resultats de la nostra investigació van en el mateix camí: els nivells de succinat elevat són indicatius de disfunció metabòlica. Això ens pot ajudar a identificar a aquelles persones en estadis primerencs, no només de diabetis, sinó d’altres malalties metabòliques relacionades, com les malalties cardiovasculars”, com apunta un dels estudis recents que ha portat a terme en col·laboració amb la Universitat de Granada.

DiabetesFEDE és una revista per pacients i familiars que edita FEDE (Federació Espanyola de Diabetis)

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos