La qualitat de l’esperma és millor en homes que segueixen una dieta mediterrània

MÉS INFORMACIÓ

La qualitat de l’esperma és millor en homes que segueixen una dieta mediterrània

Un estudi liderat per la URV també conclou que encara falta evidència que demostri que aquesta dieta també millora els resultats dels tractaments de reproducció assistida

D’esquerra a dreta, Jordi Salas-Salvadó, Rashmi Agarwal, Albert Salas-Huetos i Nancy Babio, que han participat a la recerca.

La infertilitat afecta un de cada sis adults a tot el món i ha estat reconeguda per l’OMS com un problema de salut pública. Diversos estudis fets en homes de països desenvolupats han alertat sobre un descens de la qualitat del semen, possiblement vinculat a hàbits de vida poc saludables. Estrès, tabac, alcohol, drogues i una dieta inadequada són els principals factors de risc de tenir una qualitat espermàtica deficient. Tot i que encara falten evidències científiques sòlides sobre l’impacte que pot tenir l’alimentació sobre la capacitat reproductiva, moltes clíniques especialitzades recomanen canvis dietètics i suport nutricional abans d’iniciar tractaments d’infertilitat. Amb l’objectiu d’augmentar l’evidència de la relació entre alimentació i fertilitat masculina, membres del grup ANUT-DSM de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han fet una revisió dels estudis publicats fins al moment en relació amb aquest tema.

L’anàlisi va incloure 11 investigacions originals amb un total de 2.558 homes, en el que s’avaluava la relació entre adherir-se a la dieta mediterrània -rica en fruites, verdures, oli d’oliva, peix, fruita seca i cereals integrals-, la qualitat del semen i/o diferents paràmetres de fertilitat.

Els resultats van mostrar que aquells homes que presentaven una alta adherència a aquest patró alimentari tenien un major nombre d’espermatozous, i aquests presentaven una millor motilitat total i progressiva, així com més proporció d’espermatozous de morfologia normal. Aquestes troballes es van observar en homes sans i també en pacients que acudien a clíniques de fertilitat.

Però els autors adverteixen que, tot i que la qualitat del semen observada era superior en participants que millor seguien la dieta mediterrània, no es van trobar proves sòlides de què aquesta dieta millorés directament els resultats dels tractaments de producció assistida.

“Si bé la dieta mediterrània sembla tenir una repercussió positiva sobre la qualitat del semen, encara són necessaris més estudis per determinar el seu impacte real sobre la fertilitat masculina”, comenta l’equip investigador.

Els resultats de l’estudi formen part de la tesi doctoral de Rashmi Agarwal, sota la direcció d’Albert Salas-Huetos, professor lector de la URV; Nancy Babio, professora agregada de la Universitat i Jordi Salas Salvadó, catedràtic i cap del grup de recerca Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental, de la URV, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el CIBERobn de l’Institut de Salut Carles III.

Referència bibliogràfica: Agarwal R, Sales-Salvadó J, Davila-Cordova E, Shyam S, Fernàndez de la Pont M, Azurmendi M, Bavi N i Sales-Huets A. Mediterranean diet, semen qualitat i medically assisted reproductive outcomes in the male population. 2025; 100454. doi: 10.1016/j.advnut.2025.100454