Són els resultats d’un estudi de la URV-IISPV després d’haver fet el seguiment de 6.000 adults amb síndrome metabòlica durant dos anys
El sobrepès i l’obesitat s’han convertit en un problema de salut pública que afecta més de 2.500 milions d’adults. Diferents estudis han treballat amb la hipòtesi de què consumir de forma repetida aliments anomenats d’alt índex glucèmic -que fan pujar ràpidament els nivells de sucre a la sang després d’ingerir-los- podria contribuir al desenvolupament de l’obesitat i més a llarg termini diabetis o malaltia cardiovascular. Ara, un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha demostrat que el consum de pasta alimentària millora els factors de risc metabòlic en comparació al de patates, pa o arròs refinats.
Els cereals abans d’esmorzar, les begudes ensucrades, el pa, l’arròs refinats i les patates, entre d’altres, són aliments rics en hidrats de carboni d’absorció ràpida. Produeixen un augment sobtat dels nivells de glucosa i insulina en sang que estimula la gana, el dipòsit de greix i redueix les pèrdues d’energia. Això afavoreix l’obesitat i dificulta l’ús de glucosa a nivell cel·lular. La pasta, en canvi, tot i ser també un aliment ric en hidrats de carboni, té una estructura única que fa que aquests hidrats s’absorbeixin més lentament, el que provoca una resposta glucèmica moderada. Quan la pasta es troba en el grau de cocció anomenat “al dente”, l’índex glucèmic és fins i tot més baix i això evitaria que es produís aquesta resposta glucèmica exagerada després del seu consum.
A falta d’estudis rigorosos que avaluïn la importància del consum de pasta sobre el risc cardiovascular o l’augment de pes, l’equip investigador va avaluar 6.000 persones amb un alt risc de malaltia cardiovascular que estaven inclosos en un programa de pèrdua de pes. En va fer un seguiment en el temps per comprovar si hi havia relació entre el consum de pasta refinada i diferents factors de risc cardiometabòlic. Van observar que aquelles persones que consumien mes freqüentment pasta tenien una major reducció de pes corporal, així com de l’índex de massa corporal i de perímetre de la cintura després de dos anys d’estudi. A més, substituir el pa blanc, l’arròs blanc o les patates per racions equivalents de pasta es va associar amb una reducció més gran dels mateixos paràmetres i amb una millora de la pressió arterial i el colesterol HDL.
L’estudi s’ha centrat en persones adultes grans amb risc cardiometabòlic de la conca mediterrània. Ara caldrà comprovar amb assajos clínics aleatoritzats si en altres poblacions els resultats aporten els mateixos resultats.
El treball s’emmarca en l’estudi multicol·laboratiu PREDIMED-Plus, en què participen 23 institucions de recerca de l’Estat espanyol. La investigació l’ha fet Sangeetha Shyam, investigadora Miguel Servet de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Stephanie K. Nishi, investigadora de l’Escola de Nutrició de la Universitat Metropolitana de Toronto i el catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, Jordi Salas-Salvadó. L’equip forma part del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i de l’IISPV.
Referencia bibliográfica: Shyam S, Nishi SK, Ni J, Martínez-González MÁ, Corella D, Schröder H, Martínez JA, Alonso-Gómez ÁM, Wärnberg J, Vioque J, Romaguera D, López-Miranda J, Estruch R, Tinahones FJ, Lapetra J, Serra-Majem L, Bueno-Cavanillas A, Tur JA, Martín Sánchez V, PintóX, Delgado-Rodríguez M, Matía-Martín P, Vidal J, Vázquez C, Daimiel L, Ros E, Gaforio JJ, Ruiz-Canela M, Fernández-Carrión R, Goday A, Garcia-Rios A, Torres-Collado L, Cueto-Galán R, Zulet MA, Prohens L, Casas R, Castillo-Hermoso MA, Tojal-Sierra L, Am GP, García-Arellano A, Sorlí JV, Castañer O, Arenas-Larriva AP, Oncina-Cánovas A, Goñi L, Fitó M, Babio N, Salas-Salvadó J. Pasta Consumption and Cardiometabolic Risks in Older Adults with Overweight/Obesity: A Longitudinal Analysis. J Am Nutr Assoc. 2025 Feb 19:1-13. DOI: 10.1080/27697061.2025.2463454.