Evidències de gran rellevància clínica publicades a l’American Journal of Psychiatry compten amb la participació d’Elisabet Vilella, destacada investigadora de l’Hospital Universitari Pere Mata
Un grup internacional d’investigadors en genètica de les malalties psiquiàtriques, entre els quals hi ha Elisabet Vilella, doctora de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, ha publicat un article que aporta noves evidències sobre la causa genètica dels trastorns psiquiàtrics i la seva possible aplicació a la pràctica clínica. L’article, publicat a la prestigiosa revista American Journal of Psychiatry, està estructurat en diferents seccions, a cada una de les quals, s’explica i s’analitza un tipus de variant genètica i s’aporten conclusions al respecte. A més, cada una d’aquestes seccions inclou un cas simulat per tal d’il·lustrar els diferents resultats.
L’article recull els aspectes ètics i socials que cal tenir presents a l’hora d’utilitzar la informació genètica, per no caure en un mal ús d’aquestes dades, tal com va passar en el passat. Així mateix, ofereix recomanacions per a la incorporació dels avenços recents en genètica psiquiàtrica, a la pràctica clínica dels professionals en salut mental. En aquest sentit, posa èmfasi en la importància de treballar de manera transversal entre especialitats, la qual cosa permet oferir un model d’atenció global. De manera específica, destaca la necessitat d’un treball conjunt entre els especialistes de salut mental i els de genètica mèdica (siguin metges especialitzats en genètica clínica o els assessors genètics, que són altres professionals formats per donar la informació i acompanyar al pacient i/o familiars en tot el procés).
L’equip d’investigadors internacionals que ha publicat l’article forma part del Comitè de Formació de la Societat Científica Internacional de Psiquiatria Genètica (International Society of Psychiatric Genetics). Actualment, estan treballant en preparar materials divulgatius sobre genètica dels diferents trastorns psiquiàtrics. Aquests materials s’elaboraran en diferents idiomes i es posaran a disposició del públic general.
L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) és el centre que gestiona la investigació en salut i biomedicina de la província de Tarragona i que aglutina els hospitals universitaris Joan XXIII de Tarragona, Sant Joan de Reus i Institut Pere Mata de Reus i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, així com la Universitat Rovira i Virgili. Des de la seva creació el 2005, l’Institut treballa per garantir que la recerca biomèdica es tradueixi en pràctica clínica de qualitat per al benefici dels pacients i una millora de la salut de la població.
Més de 600 professionals, entre investigadors, tècnics i personal en formació, formen part de l’IISPV, que disposa de 38 grups de recerca repartits en quatre àrees estratègiques: l’àrea de Malalties Metabòliques i Nutrició, amb 16 grups de recerca; l’àrea d’Infecció, Immunitat i Medi Ambient, amb un total de 10 grups; l’àrea d’Oncologia, amb 6 grups de recerca més; i l’àrea de Neurociències i Salut Mental, que integra 6 grups de recerca.