Una nova eina avalua la relació entre la dieta mediterrània i la salut en preescolars

MÉS INFORMACIÓ

Una nova eina avalua la relació entre la dieta mediterrània i la salut en preescolars

  • El qüestionari MED4CHILD, validat en un estudi amb més de 850 nens entre 3 i 6 anys, confirma la relació entre el consum d’aliments característics del patró mediterrani i un perfil cardiometabòlic més saludable
  • Aquesta eina, creada per un equip multidisciplinari on es troben investigadors de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del grup GENUD (IIS Aragó i la Universitat de Saragossa), entre d’altres, optimitzarà la monitorització d’hàbits alimentaris a la infància i contribuirà a millorar les intervencions de salut pública orientades a prevenir malalties relacionades amb l’alimentació
Foto d’equip.

Saragossa, dimecres 22 de gener de 2025. Com més gran és l’adherència a la dieta mediterrània dels alumnes de preescolar, més saludable és el seu perfil cardiometabòlic. Aquesta és una de les conclusions que s’han obtingut amb el qüestionari MED4CHILD, una nova eina que permet identificar patrons alimentaris i la relació amb la salut en etapes primerenques de la vida. Aquest projecte ha estat dissenyat i desenvolupat per un equip d’investigadors de la Universitat de Saragossa, l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV), l’Institut de Recerca Sanitària Aragó (IIS Aragó), la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i 5 centres més d’Espanya que formen part de la Xarxa CIBERobn de l’Institut de Salut Carlos III.

“El qüestionari MED4CHILD és una eina d’utilització senzilla, ràpida i econòmica que permetrà avaluar i fomentar la dieta mediterrània en nens i nenes preescolars, per la qual cosa la seva utilització implicarà beneficis importants per a la salut d’aquesta població”, destaquen els investigadors.

L’estudi, publicat recentment a la prestigiosa revista científica European Journal of Pediatrics, es va dur a terme amb una mostra de 858 nens/es de les cohorts CORALS i MELIPOP. Els resultats mostren que els nens i nenes amb més puntuació en aquest qüestionari consumien més aliments característics de la dieta mediterrània, com fruites, verdures, peix i fruita seca, i presentaven un perfil cardiometabòlic més saludable, incloent-hi menor circumferència de cintura i nivells més baixos de triglicèrids i insulina a la sang.

Aquesta nova avaluació es diferencia de les eines anteriors en incloure porcions recomanades adaptades a la població infantil, oferint una avaluació més precisa de l’adherència a la dieta mediterrània seguint els nous estils de vida i ritmes de la societat actual. Aquest avenç té el potencial d’optimitzar la monitorització d’hàbits alimentaris a la infància i contribuir a millorar les intervencions de salut pública orientades a prevenir malalties relacionades amb l’alimentació.

El qüestionari està disponible per al seu ús en entorns clínics i de recerca, i s’espera que serveixi de base per a estudis futurs en relació amb la dieta mediterrània i la seva relació amb el desenvolupament o maneig de malalties relacionades amb la nutrició i el metabolisme en la infància.

El projecte ha estat col·liderat per Alicia Larruy-García, la Dra. Pilar De Miguel-Etayo i el professor Luis Moreno, pertanyents al grup GENUD de la Universitat de Saragossa i de l’IIS Aragó, juntament amb la Dra. Nancy Babio i el professor Jordi Salas-Salvadó de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgil i la Universitat Rovira i Virgili, tots investigadors del CIBERobn.