Els centres de recerca de Catalunya impulsen un programa pioner a Europa de foment de la igualtat de gènere per millorar els processos de selecció de personal

La Institució CERCA, que aplega els centres de recerca propis de Catalunya, ha presentat aquest matí un programa pioner a escala europea de foment de la igualtat de gènere en l'àmbit de la recerca científica. En el marc de l'acte Eines per evitar la parcialitat en la contractació. Igualtat de gènere en l'entorn de la recerca, el director d'iCERCA, Lluís Rovira, ha posat en valor la igualtat de gènere en la investigació científica "com a garantia que no estem descartant artificialment el talent de les persones per una raó tan absurda com és ser home o ser dona".

Rovira ha remarcat que, a banda del component de respecte a l'esforç de les científiques per desenvolupar recerca d'alt nivell, "l'equilibri de gènere a les institucions científiques permetrà avançar més ràpidament en el coneixement pel fet de tenir millor personal investigador". En aquest sentit, el director d'iCERCA s'ha felicitat que la major part de centres CERCA disposin i apliquin plans de gènere i que els seus òrgans de govern es plantegin comitès científics externs més equilibrats. Precisament, Rovira ha recordat el paper d'iCERCA en "conscienciar l'accés i la promoció de dones en centres de recerca".

L'acte Eines per evitar la parcialitat en la contractació. Igualtat de gènere en l'entorn de la recerca, que s'ha celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha servit per presentar el vídeo Recruitment Bias in Research Institutes. L'audiovisual, elaborat per iCERCA, mostra alguns biaixos de gènere en els processos de selecció d'investigadores i pretén ser una eina de referència per millorar la presa de decisions durant la contractació.

L'elaboració del contingut del vídeo ha comptat amb la col·laboració del programa Women in Science de l'European Molecular Biology Organization (EMBO) i de la Dra. Hilde Janssens, especialista en el desenvolupament de la carrera professional de dones investigadores.

Nota de premsa

INFORMACIO IMPORTANT