MoBioFood

ENFERMEDADES METABÓLICAS Y NUTRICIÓN
OBJETIVO

El objetivo del grupo de investigación es estudiar la bioactividad de los alimentos a nivel del trato gastrointestinal, es decir, evaluar cómo diferentes componentes de nuestra dieta pueden afectar de manera adversa o beneficiosa a nuestro intestino, y cómo esta interacción puede influenciar la salud del resto del organismo. Dentro de nuestras líneas de estudio ponemos énfasis en la caracterización a nivel molecular de la interacción de componentes de la dieta con el sistema enteroendocrino, la capacidad de estos compuestos de modificar la integridad de la barrera intestinal y su efecto inmunomodulador, así como el estudio de alteraciones de la microbiota intestinal provocadas por ciertos alimentos; el análisis de los efectos epigenéticos de diferentes compuestos bioactivos en situaciones de estrés metabólico como son la obesidad o el envejecimiento y el estudio del efecto de fuentes alternativas de proteínas de alta calidad nutricional y más sostenibles medioambientales.

RESPONSABLES
  • Dra. Montse Pinent Grau

  • Presentación
  • Líneas de investigación
  • Miembros del grupo
  • Proyectos
  • Publicaciones
  • Contacto

El grupo está formado por doctoras y doctores, estudiantes de doctorado y personal técnico que centramos nuestros estudios en describir y entender cómo los componentes bioactivos de los alimentos modulan el metabolismo y la salud, a través de las señales enteroendocrinas, sus efectos sobre el apetito y su actividad antiinflamatoria, principalmente trabajando a nivel del tracto gastrointestinal.

  • Estudio de los mecanismos de señalización en células endocrinas e inflamatorias.
  • Bioactividad de alimentos en líneas celulares en cultivo y sistemas histotípicos que mimetizan la barrera gastrointestinal (sistemas de co-cultivo de enterocitos y hepatocitos, células beta y células endoteliales).
  • Estudios de funcionamiento de la pared gastrointestinal: Ussing Chambers, sistemas ex vivo.
  • Ensayos de toxicidad de componentes de la dieta. Trabajo en modelos animales (rata) de obesidad, diabetes e inflamación.
  • Estudios a nivel molecular mediante ensayos de actividad enzimática, expresión génica (qPCR), expresión y cuantificación de proteínas (ELISA e inmunoblotting), y técnicas Ómicas.

  • 2017-2019: 2017 SGR 289. Molecular Bioactivity of Food. Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

  • 2018-2021: Preventive long-lasting effects of food bioactives on gastrointestinal tract under metabolic homeostatic challenges: obesogenic diet and aging. AGL2017-83477-R. MINISTERIO DE ECONOMÍA Y COMPETITIVIDAD

  • Envejecimineto Saludable y Sostenible amb Proteïna de Insecto (ESSARPI) Funding entity: Diputación de Tarragona Duration:  2020 – 2021 Principal Investigator: Maria Teresa Blay Olivé

    Año

    Modulation of Food Intake by Differential TAS2R Stimulation in Rat

    Grau-Bové C, Miguéns-Gómez A, Gonzalez-Quilen, C, Fernández-López JA, Remesar X, Torres-Fuentes C, Ávila-Román J, Rodríguez-Gallego E, Beltrán-Debón R, Blay M, Terra X, Ardévol A, Pinent M. Nutrients. 2020;12(12):E3784. PMID: 33260866 Free article

    https://https://doi.org/10.3390/nu12123784

    Ten-Day Grape Seed Procyanidin Treatment Prevents Certain Ageing Processes in Female Rats over the Long Term.

    Grau-Bové C, Sierra-Cruz M, Miguéns-Gómez A, Rodríguez-Gallego E, Beltrán-Debón R, Blay M, Terra X, Pinent M, Ardévol A.

    Nutrients. 2020 Nov 27;12(12):E3647. PMID: 33260866 Free article.

    doi: 10.3390/nu12123647

    Gastrointestinally Digested Protein from the Insect Alphitobius diaperinus Stimulates a Different Intestinal Secretome than Beef or Almond, Producing a Differential Response in Food Intake in Rats.

    Miguéns-Gómez A, Grau-Bové C, Sierra-Cruz M, Jorba-Martín R, Caro A, Rodríguez-Gallego E, Beltrán-Debón R, Blay MT, Terra X, Ardévol A, Pinent M. Nutrients. 2020 Aug 7;12(8):2366. PMID: 32784756 Free PMC article.

    doi: 10.3390/nu12082366.

    Long Term Exposure to a Grape Seed Proanthocyanidin Extract Enhances L-Cell Differentiation in Intestinal Organoids.

    Casanova-Marti, A.; Gonzalez-Abuin, N.; Serrano, J.; Blay, M. Teresa; Terra, X.; Frost, G.; Pinent, M.; Ardevol, A.
    Molecular nutrition & food research Pages: ‏e2000303 Published: 2020-Jul-01 (Epub 2020 Jul 01) DOI: 10.1002/mnfr.202000303

    Effects of Flavanols on Enteroendocrine Secretion.

    Grau-Bove, C.; Gonzalez-Quilen, C.; Terra, X.; Blay, M Teresa; Beltran-Debon, R.; Jorba-Martin, R.; Espina, B.; Pinent, M.; Ardevol, A. Biomolecules Volume: ‏ 10 Issue: ‏ 6 Published: ‏ 2020 Jun 01

    DOI: 10.3390/biom10060844

    Protective properties of grape-seed proanthocyanidins in human ex vivo acute colonic dysfunction induced by dextran sodium sulfate

    Gonzalez-Quilen, C; Grau-Bove, C; Jorba-Martin, R; Caro-Tarrago, A; Pinent, M; Ardevol, A; Beltran-Debon, R ; Terra, X; Blay, MT
    EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION 2020 Mar 18

    DOI: 10.1007/s00394-020-02222-3

    Health-Promoting Properties of Proanthocyanidins for Intestinal Dysfunction.

    González-Quilen C, Rodríguez-Gallego E, Beltrán-Debón R, Pinent M, Ardévol A, Blay MT, Terra X.
    Nutrients. 2020 Jan 2;12(1). pii: E130.

    DOI: 10.3390/nu12010130 Review.

    Long-Lasting Effects of GSPE on Ileal GLP-1R Gene Expression Are Associated with a Hypomethylation of the GLP-1R Promoter in Female Wistar Rats

    Ginés I, Gil-Cardoso K, D’Addario C, Falconi A, Bellia F, Blay MT, Terra X, Ardévol A, Pinent M, Beltrán-Debón R.
    Biomolecules. 2019 Dec 12;9(12). pii: E865.

    DOI: 10.3390/biom9120865

    Proanthocyanidins Limit Adipose Accrual Induced by a Cafeteria Diet, Several Weeks after the End of the Treatment

    Ginés I, Gil-Cardoso K, Serrano J, Casanova-Marti À, Lobato M, Terra X, Blay MT, Ardévol A, Pinent M
    Genes (Basel). 2019 Aug 8;10(8). pii: E598.

    DOI: 10.3390/genes10080598

    Mining large databases to find new leads with low similarity to known actives: application to find new DPP-IV inhibitors

    Ojeda-Montes MJ, Casanova-Martí À, Gimeno A, Tomás-Hernández S, Cereto-Massagué A, Wolber G, Beltrán-Debón R, Valls C, Mulero M, Pinent M, Pujadas G, Garcia-Vallvé S. Future Med Chem. 2019 Jun;11(12):1387-1401. Epub 2019 Jul 12.

    DOI: 10.4155/fmc-2018-0597

    Antihyperglycemic effect of a chicken feet hydrolysate via the incretin system: DPP-IV-inhibitory activity and GLP-1 release stimulation

    Casanova-Martí À, Bravo FI, Serrano J, Ardévol A, Pinent M, Muguerza B.
    Food Funct. 2019 Jun 21. [Epub ahead of print]

    DOI: 10.1039/c9fo00695h 

    Grape-Seed Proanthocyanidins are Able to Reverse Intestinal Dysfunction and Metabolic Endotoxemia Induced by a Cafeteria Diet in Wistar Rats

    González-Quilen C, Gil-Cardoso K, Ginés I, Beltrán-Debón R, Pinent M, Ardévol A, Terra X, Blay MT.
    Nutrients. 2019 Apr 29;11(5). pii: E979.

    DOI: 10.3390/nu11050979

    Grape Seed Proanthocyanidins Target the Enteroendocrine System in Cafeteria-Diet-Fed Rats

    Ginés I, Gil-Cardoso K, Terra X, Blay M, Pérez-Vendrell AM, Pinent M, Ardévol A.
    Mol Nutr Food Res. 2019 Apr 12:e1800912. [Epub ahead of print]

    DOI: 10.1002/mnfr.201800912

    Protective Effect of Proanthocyanidins in a Rat Model of Mild Intestinal Inflammation and Impaired Intestinal Permeability Induced by LPS

    Gil-Cardoso K, Comitato R, Ginés I, Ardévol A, Pinent M, Virgili F, Terra X, Blay M. Mol Nutr Food Res. 2019 Jan 17:e1800720. [Epub ahead of print]

    DOI: 10.1002/mnfr.201800720 

    The co-administration of proanthocyanidins and an obesogenic diet prevents the increase in intestinal permeability and metabolic endotoxemia derived to the diet.

    Gil-Cardoso K, Ginés I, Pinent M, Ardévol A, Blay M, Terra X.
    J Nutr Biochem. 2018 Dec;62:35-42. Epub 2018 Aug 30

    DOI: 10.1016/j.jnutbio.2018.07.012 

    A novel ex vivo experimental setup to investigate how food components stimulate the enteroendocrine secretions of different intestinal segments

    Ginés I, Gil-Cardoso K, Robles P, Arola L, Terra X, Blay M, Ardévol A, Pinent M.
    J Agric Food Chem. 2018 Aug 27. [Epub ahead of print]

    DOI: 10.1021/acs.jafc.8b03046.

    Epoxygenase inactivation exacerbates diet and aging-associated metabolic dysfunction resulting from impaired adipogenesis

    Olona A, Terra X, Ko JH, Grau-Bové C, Pinent M, Ardevol A, Diaz AG, Moreno-Moral A, Edin M, Bishop-Bailey D, Zeldin DC, Aitman TJ, Petretto E, Blay M, Behmoaras J.
    Mol Metab. 2018 May;11:18-32.

    DOI: 10.1016/j.molmet.2018.03.003.

    Effects of an Intermittent Grape-Seed Proanthocyanidin (GSPE) Treatment on a Cafeteria Diet Obesogenic Challenge in Rat

    Ginés I, Gil-Cardoso K, Serrano J, Casanova-Martí À, Blay MT, Pinent M, Ardévol A, Terra X
    Nutrients 2018, 10(3), 315;

    DOI: 10.3390/nu10030315 (registering DOI)

    Grape seed proanthocyanidins influence gut microbiota and enteroendocrine secretions in female rats

    Casanova-Martí À, Serrano J, Portune KJ, Sanz Y, Blay MT, Terra X, Ardévol A, Pinent M.
    Food Funct. 2018 Feb 23. [Epub ahead of print]

    DOI: 10.1039/c7fo02028g.

Miembros Del equipo

  • Reponsable de grupo

    • Dra. Montse Pinent Grau
  • Investigador@s sénior

    • Esther Rodríguez Gallego
    • Raúl Beltran Debón
    • Ximena Terra Barbadora
    • Anna Ardévol
    • Maria Teresa Blay Olivé