Un estudio del IISPV y el Hospital Joan XXIII de Tarragona permite crear una plataforma referente en toda España para ayudar a profesionales de las UCI a evaluar la calidad de la asistencia y la seguridad de estos pacientes

MÁS INFORMACIÓN

Cristina Aluja

Un estudio del IISPV y el Hospital Joan XXIII de Tarragona permite crear una plataforma referente en toda España para ayudar a profesionales de las UCI a evaluar la calidad de la asistencia y la seguridad de estos pacientes

  • L’ingrés d’una persona a una Unitat de Cures Intensives (UCI) genera centenars de dades clíniques, com ara les introduïdes al seu historial o les registrades pels diferents dispositius mèdics als quals està connectada
  • Partint d’aquesta informació i basant-se en una sèrie d’indicadors, el personal sanitari de les UCI avalua si l’atenció a aquests pacients és de qualitat
  • Aquesta plataforma recollirà les metodologies que hospitals de tot Espanya utilitzen per gestionar aquests indicadors i en consensuarà un model estàndard i automatitzat
Imatge de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona

Tarragona, 19 de juliol de 2023. L’ingrés d’una persona a la Unitat de Cures Intensives (UCI) d’un hospital genera centenars de dades clíniques cada minut. Aquestes informacions provenen de diferents fonts: les introduïdes pel mateix personal sanitari a l’historial clínic; les que registren els diferents dispositius mèdics (com monitors, per exemple) als quals està connectada; les de proves que se li practiquen i que gestiona el laboratori de l’hospital, etc. La correcta gestió d’aquesta informació és determinant perquè el personal sanitari pugui avaluar si l’atenció a aquest tipus de pacients (anomenats crítics) és de qualitat i si mentre estan ingressats es vetlla correctament per la seva seguretat. També ajuda el personal sanitari a prendre decisions de forma efectiva i a contribuir a reduir el risc de complicacions que presenten aquests pacients.

En aquest sentit, el Grup de Recerca Sepsis, Inflamació i Seguretat del Malalt Crític (SIS) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha posat en marxa una plataforma que recollirà les metodologies (i resultats) que hospitals de tot Espanya posen a la pràctica per avaluar (basant-se en indicadors relacionats amb aquesta informació clínica) la qualitat de l’atenció assistencial i la seguretat d’aquestes persones.

L’objectiu és que aquesta eina serveixi també per consensuar una metodologia estàndard per a ser implementada en qualsevol centre hospitalari, per gestionar de forma automatitzada totes les dades que s’obtenen al llarg del període en el qual un pacient roman ingressat a la UCI.

Alguns dels indicadors que es contemplen actualment per avaluar la qualitat de l’atenció a aquest tipus de pacients mentre estan a la UCI són: la referent a paràmetres que indiquen la debilitat muscular, a la correcta sedació que se li administra o al desenvolupament d’una pneumònia fruit de la ventilació mecànica.

Aquesta plataforma (batejada amb el nom de PEVAMIS) ha estat transferida per part de l’IISPV a la Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias (SEMICYUC) per a la seva explotació a nivell nacional. Qualsevol hospital d’Espanya podrà usar-la i recollir-hi les seves metodologies. Fins ara no hi havia cap eina d’aquestes característiques a Espanya i el personal sanitari que treballa en aquest camp (tant en la vessant assistencial com en la recerca) prenia com a referència estàndards d’indicadors avaluats en altres països. Aquesta iniciativa permetrà doncs comptar amb un sistema basat en dades pròpies, que reflecteixen les pràctiques i els resultats d’hospitals dels nostres territoris.

La SEMICYUC, a través del Grup de Treball d’Organització, Planificació i Gestió, es va encarregar de la fase pilot de la posada en marxa de la plataforma PEVAMIS, en la qual han participat durant els darrers mesos mitja dotzena de centres de referència de diferents comunitats autònomes. Aquesta fase inicial, ja completada, es va dur a terme amb la coordinació de la Dra. Maria Bodí, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i responsable del Grup de Recerca SIS, que ha liderat aquesta plataforma.

“Aquesta plataforma no només permetrà conèixer com avaluen altres centres hospitalaris els indicadors de qualitat de l’atenció mèdica de pacients de la UCI. El seu objectiu final és posar a disposició del personal sanitari la metodologia necessària per automatitzar el registre de les dades i la forma d’obtenir els resultats. Tot això enfocat a millorar l’atenció del pacient”, explica la Dra. Maria Bodí.

La creació d’aquest projecte neix fruit del treball d’investigació que lidera el grup de recerca SIS, que ha aprofundit els darrers anys en la cerca de sinergies entre la ciència, la tecnologia i la intel·ligència artificial, per millorar la gestió de les dades dels pacients crítics ingressats a les UCI. Aquesta plataforma, en concret, ha estat possible gràcies al finançament rebut per part dels Proyectos de Investigación en Salud, del Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos