Carles Perpiñan guanya la tercera edició dels premis Josep Maria Pujol a les millors tesis doctorals en català, en la modalitat de les ciències experimentals i de la salut

MORE INFO

Carles Perpiñan guanya la tercera edició dels premis Josep Maria Pujol a les millors tesis doctorals en català, en la modalitat de les ciències experimentals i de la salut

  • La recerca premiada tracta sobre els nous models predictius de gravetat de la COVID-19 en població general i amb obesitat
Carles Perpiñan rep el premi Josep Maria Pujol per la tesi “Biomarcadors predictius de la gravetat de la COVID-19 en pacients infectats per SARS-CoV-2 amb obesitat i/o síndrome metabòlica” en l’acte que s’ha fet aquest 23 d’abril.

Carles Perpiñan Auguet ha estat el guanyador en la modalitat de les ciències experimentals i de la salut, de la tercera edició dels premis Josep Maria Pujol a les millors tesis doctorals escrites en català, que atorga la URV a través de la Comissió de Política Lingüística de la Universitat. El guardó pretén prestigiar el català com a llengua de ciència i de recerca i estimular-ne l’ús.

Ho ha fet amb la seva tesi, Biomarcadors predictius de la gravetat de la COVID-19 en pacients infectats per SARS-CoV-2 amb obesitat i/o síndrome metabòlica, de Carles Perpiñan Auguet, dirigida per Maria Teresa Auguet Quintilla, responsable del grup d’Estudi en Malalties Metabòliques Associades a la Insulin-Resistència (GEMMAIR) de l’IISPV, i Francisco M. Martín Luján, responsable del Programa Transversal Estil de Vida i Prevenció de la Malaltia de l’IISPV, tots dos doctors del Departament de Medicina i Cirurgia.

La tesi té per objectius avaluar nous models predictius de gravetat de la COVID-19 en població general i en població amb obesitat o amb síndrome metabòlica, perquè l’obesitat és un factor de risc per patir una malaltia per SARS-CoV-2 més greu, però no és clara la relació amb la síndrome metabòlica i es desconeix si els biomarcadors de gravetat en població general són també útils en pacients obesos o amb síndrome metabòlica.

Perpiñan fa un estudi observacional prospectiu longitudinal de cohorts que inclou pacients ingressats amb pneumònia COVID-19 que s’avaluen en el moment de l’ingrés i al cap d’un mes. Acaba determinant quins són els paràmetres que s’haurien d’incloure en l’algoritme de decisió de tractament personalitzat dels pacients amb COVID-19. Més concretament, indica que el millor predictor de gravetat de la COVID-19 en població general i persones obeses és la IL-6, essent-ho la troponina i la lactat deshidrogenasa en síndrome metabòlica, mentre que la resistina i la IL-15 són predictors precoços de la ventilació mecànica.

La tesi es pot consultar al repositori Tesis Doctorals en Xarxa.

Premis Josep Maria Pujol a les millors tesis doctorals en català

D’altra banda, en la modalitat de l’àmbit de les ciències socials i humanitats, la tesi guanyadora ha estat Rutes literàries i patrimonialització. Estudi de la ruta pictoricoliterària Mir/Manent, de Fina Anglès Soronellas, dirigida per Carme Oriol Carazo i Magí Sunyer Molné, del Departament de Filologia Catalana. Si bé les rutes literàries tenen una presència notòria a la societat i la literatura teòrica tracta de manera abundant alguns dels seus elements fonamentals, no s’havia explorat fins al punt que ho fa aquesta tesi el procés de patrimonialització literària. La tesi es pot consultar al repositori Tesis Doctorals en Xarxa.

El jurat ha valorat d’ambdues obres la claredat expositiva, l’estructura adequada, la correcció gramatical i el llenguatge inclusiu i no sexista, a més de l’interès de la recerca, la creativitat, l’originalitat i l’impacte social.

Durant l’acte de lliurament dels premis Josep Maria Pujol a les millors tesis doctorals escrites en català també s’hi ha presentat la publicació d’una de les tesis premiades en la darrera edició: Epidemiologia i factors de risc de l’hemorràgia intracerebral en pacients amb malalties d’evolució crònica i maneig complex, de Blanca Lorman. L’ha presentat Victòria Linares, professora de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i representant d’aquest centre a la Comissió de Política Lingüística.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos