La dieta mediterrània preveu l’envelliment cel·lular

MORE INFO

Comunicació IISPV

La dieta mediterrània preveu l’envelliment cel·lular

Són resultats d’estudi liderat per un equip investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV, que s’han publicat a la revista Antioxidants

El Dr Jordi Salas i na María Fernández De La Puente Cervera

Un estil de vida saludable basat en el consum d’aliments propis de la dieta mediterrània té un paper important en la prevenció de l’escurçament prematur dels telòmers, que és una de les petjades principals d’envelliment cel·lular. Així ho suggereixen resultats recents d’un estudi realitzat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERobn, que s’han publicat a la revista científica Antioxidants. Tot i que diversos estudis han demostrat l’associació entre diferents patrons dietètics i la prevenció de l’escurçament telomèric, pocs s’han centrat a estudiar la dieta mediterrània i són escassos els que s’han realitzat mitjançant assaigs clínics, aportant alta evidència científica sobre l’efecte que té aquest patró dietètic en la modulació de la longitud dels telòmers, que es poden considerar el rellotge biològic de la vida cel·lular, ja que la seva longitud disminueix a mesura que l’organisme envelleix.

L´Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l´envelliment, des d´un punt de vista biològic, com la conseqüència de l´acumulació d´una gran varietat de danys a nivell molecular i cel·lular al llarg del temps, produint un descens gradual de les capacitats físiques i mentals i un augment del risc de malaltia. Un dels indicadors d’envelliment és l’escurçament dels telòmers. Aquestes estructures es localitzen al final del DNA genòmic i són les responsables del manteniment i l’estabilitat dels cromosomes.

La dieta mediterrània es caracteritza per l’ús d’oli d’oliva com a font principal de greix; alt consum de verdures, fruites, llegums, cereals integrals o fruita seca rica en components antioxidants, així com quantitats baixes o moderades d’aliments d’origen animal: lactis, carns vermelles i aliments altament processats o rics en sucre. En els darrers anys, diferents estudis han demostrat que l’adherència a aquest patró dietètic redueix el risc de patir malalties com la diabetis, l’obesitat o les d’origen cardiovascular. A més, estudis previs de la Unitat de Nutrició Humana suggereixen que pot tenir un paper important en el manteniment i l’estat d’equilibri dels telòmers.

Amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement d’aquesta àrea, un grup investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV ha realitzat aquest estudi, on s’ha avaluat la modulació de la longitud telomèrica i l’estrès oxidatiu a través de la dieta mediterrània, restricció calòrica i exercici en persones no diabètiques amb síndrome metabòlica de l’estudi PREDIMED-Plus reclutades pel grup de Reus. L’equip ha avaluat aquests paràmetres en 69 participants a l’inici de l’estudi i després d’un any d’intervenció amb l’objectiu de veure els canvis produïts.

Durant aquest temps s’ha observat que l’adherència a la dieta mediterrània va millorar els paràmetres metabòlics dels participants de l’estudi: van incrementar les concentracions de colesterol HDL –l’anomenat colesterol “bo”- i va disminuir el pes. A més, es va observar un canvi favorable en la longitud dels telòmers, fet que fa pensar que els beneficis anteriorment esmentats de la dieta mediterrània per a la salut puguin estar en part intervinguts pels telòmers.

Pel que fa als resultats obtinguts, el grup investigador destaca la importància del consum d’aliments característics de la dieta mediterrània per tal de millorar la qualitat de la dieta, endarrerir l’envelliment cel·lular i reduir el risc de patir malalties a través de la prevenció de l’escurçament telomèric.

El treball ha estat realitzat per la investigadora predoctoral Maria Fernández de la Pont Cervera, i liderat per Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili; Silvia Canudas, doctora en bioquímica i Pablo Hernández-Alonso, doctor en Nutrició i Metabolisme. Tot l’equip forma part del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA).

Referència bibliogràfica: Fernández de la Puente, M.; Hernández-Alonso, P.; Canudas, S.; Marti, A.; Fitó, M.; Razquin, C.; Salas-Salvadó, J. Modulation of Telomere Length by Mediterranean Diet, Caloric Restriction, and Exercise: Results from PREDIMED-Plus Study. Antioxidants 2021, 10, 1596.

https://doi.org/10.3390/antiox10101596

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos