Els nivells en sèrum de TWEAK en pacients amb càncer de pròstata estan relacionats amb la presència del tumor i la seva agressivitat.

MÉS INFORMACIÓ

Matilde Rodríguez Chacón

Els nivells en sèrum de TWEAK en pacients amb càncer de pròstata estan relacionats amb la presència del tumor i la seva agressivitat.

 • El càncer de pròstata (CaP) és el segon càncer més diagnosticat en homes a tot el món. Un repte important en aquesta patologia és discriminar els càncers indolents dels agressius.
 • Nivells reduïts sèrics de sTWEAK, juntament amb nivells més elevats d’antigen específic prostàtic (PSA) i l’índex HOMA-IR, són components importants en el desenvolupament del CaP.

L’any 2020 es van diagnosticar 35.000 casos de càncer de pròstata a l’estat espanyol, el segon més freqüentment diagnosticat per darrere del colorectal i per davant del de mama i pulmó (font: sociedad espanyola de oncologia mèdica). Un repte important en aquesta patologia és discriminar els càncers indolents dels agressius. En aquest context, la prova de l’antigen específic de la pròstata (PSA), la classificació TNM del tumor i la puntuació de Gleason en les biòpsies de pròstata s’utilitzen habitualment per pronosticar al pacient i prendre decisions sobre el tractament.

El Grup de Recerca en Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars (Grup DIBIOMEC) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), integrat per investigadors clínics del servei d’urologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23) i liderat per la Dra. Matilde Rodríguez Chacón, ja van establir en investigacions prèvies, que la citocina inflamatòria TWEAK en semen estava relacionada amb la progressió del CaP. Ara, l’investigador predoctoral del grup, Sr. Antonio Altuna-Coy ha trobat que nivells reduïts sèrics de sTWEAK, juntament amb nivells més elevats d’antigen específic prostàtic (PSA) i l’índex HOMA-IR, són components importants en el desenvolupament del CaP. A més, ha establert que la presència d’aquesta citocina en l’ambient tumoral no altera el metabolisme de la glucosa, però augmenta significativament el metabolisme lipídic i el dipòsit de lípids en les cèl·lules tumorals de CaP.

És a dir, trobar la citocina inflamatòria (una proteïna) TWEAK en semen, sumat a nivells reduïts d’aquesta citocina en sang, ens poden ajudar a establir millor la progressió i l’agressivitat del tumor en el càncer de pròstata. Sent aquest el segon més diagnosticat a l’estat, és vital millorar en les tècniques de diagnòstic i tractament, saber discriminar els agressius dels indolents i trobar tècniques menys invasives que les biòpsies per als pacients.

Les dades han permès concloure que la senyalització TWEAK/Fn14 modula el metabolisme lipídic del CaP, potenciant l’agressivitat, i com que la inhibició del receptor Fn14 pot bloquejar aquest efecte metabòlic in vitro, aquest receptor pot ser una possible diana terapèutica pel tractament del CaP.

Article de referència:

Altuna-Coy, A.; Ruiz-Plazas, X.; Alves-Santiago, M.; Segarra-Tomás, J.; Chacón, M.R. Serum Levels of the Cytokine TWEAK Are Associated with Metabolic Status in Patients with Prostate Cancer and Modulate Cancer Cell Lipid Metabolism In Vitro. Cancers 2021, 13 (18), 4688.

https://doi.org/10.3390/cancers13184688

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

 •  
 • Center of:
 •  
 • Center of:

Segueix-nos