Una dieta saludable alenteix l’envelliment cel·lular

Un dels principals enfocaments de les investigacions científiques sobre l'envelliment és la possibilitat d'allargar l'esperança de vida amb qualitat. Una forma de contribuir-hi és protegir el procés d'envelliment cel·lular modulant la longitud dels telòmers, el descobriment dels quals va merèixer el Premi Nobel de Medicina en 2009. Es tracta de llargues seqüències d'ADN repetides que protegeixen les extremitats dels cromosomes del seu natural escurçament i poden considerar-se com el rellotge biològic de la vida cel·lular, ja que la seva longitud disminueix a mesura que envellim. Ara, un grup investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV ha realitzat una revisió d'estudis científics previs i ha determinat que aquest escurçament natural dels telòmers es pot prevenir seguint un patró dietètic ric en fruites i verdures com la dieta mediterrània.

Com afirma la Premi Nobel Elizabeth Blackburn, en comparar els telòmers amb els reforços que es posen a l'extrem dels cordons de les sabates, "com més llargs són aquests reforços menys probabilitats hi haurà de que el cordó es desfili. Pel que fa als cromosomes, com més llargs són els telòmers, menys probabilitats hi haurà de que saltin les alarmes en les cèl·lules". Factors genètics i ambientals (com la dieta, entre d'altres) poden modular aquest natural escurçament. Nombrosos assajos clínics en humans han demostrat el paper important de la dieta i de l'estil de vida i la salut dels telòmers. No obstant això, les conclusions dutes a terme en aquests estudis són moltes vegades heterogènies i poc concloents, ja que tenen en consideració múltiples factors que interaccionen entre ells.
 
Ara, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana han publicat un estudi a la revista científica Advances of Nutrition en què s'analitzen totes les investigacions epidemiològiques i els assajos clínics en humans presents en la literatura científica fins avui, i han valorat la relació entre el consum de determinats aliments, nutrients o la dieta global i la longitud dels telòmers. Aquesta recerca ha estat liderada per les investigadores la investigadora Sílvia Canudas i Serena Galié, totes dues integrants de l'equip de Jordi Salas-Salvadó, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, investigador principal CIBERobn, i tots membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
 
La revisió inclou 59 estudis observacionals i 11 assajos clínics, seleccionats a partir d'una cerca bibliogràfica duta a terme de manera metòdica i organitzada per a poder identificar, per separat, la relació de cada grup d'aliment, nutrients i diferents patrons dietètica amb la salut telomèrica.
 
Diferents estudis clínics de suplementació multi-vitamínica han indagat el paper d'aquests compostos en la longitud dels telòmers, però no van arribar a establir una clara funció protectora, encara que, entre els estudis revisat pels investigadors, la vitamina C sembla tenir un major impacte entre els micro-nutrients avaluats.
 
El consum d'aliments amb un elevat contingut d'antioxidants, com per exemple la fruita seca i el cafè, s'ha associat a telòmers més llargs. Per contra, un alt consum en carn processada i begudes ensucrades sembla estar relacionat amb telòmers més curts. Quan es van analitzar els resultats dels estudis que van valorar el patró global de la dieta es va observar que dietes saludables, que inclouen alt contingut en fruites, verdures, fruita seca, entre altres aliments, font d'antioxidants, es van associar a menor escurçament telomèric. Per tant, això suggereix que una dieta saludable ajudaria a alentir l'envelliment de les nostres cèl·lules.

La salut de telòmers i la conseqüent prevenció de l'envelliment cel·lular implica un procés multifactorial en el qual entren en joc diferents factors. Controlar aquests factors dietètics repercuteix en benefici de la salut humana, prevenint les malalties associades a l'edat com les malalties cardiovasculars, la diabetis tipus 2, així com malalties neuro-degeneratives.

Referència bibliogràfica: Galiè S*, Canudas S*, Muralidharan J, García-Gavilán J, Bulló M, Salas-Salvadó J. Impact of Nutrition on Telomere Health: Systematic Review of Observational Cohort Studies and Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2019 Nov 5. (*igual contribució)

PubMed Font: URVActiv@

INFORMACIO IMPORTANT

Altres esdeveniments

Altres esdeveniments

Conferències, Congressos

COMUNITAT de Transferència CERCA #04

Conferències, Congressos, Convenció

Health Revolution Congress