La Fundació ”la Caixa” recolza el desenvolupament de 15 investigacions socials que ajudin a comprendre els desafiaments emergents

Barcelona, 4 de maig de 2020. La Fundació "la Caixa" acaba d'obrir la segona Convocatòria de Recerca Social, una iniciativa orientada a recolzar el desenvolupament d'investigacions socials que permetin comprendre els desafiaments socials emergents més urgents, entre ells els sorgits per la pandèmia del coronavirus.

La iniciativa, que compta amb una dotació d'1,5 milions d'euros per 15 projectes, parteix del supòsit que nous esdeveniments com el brot de la Covid-19 comporten conseqüències globals que afecten tots els àmbits de les nostres vides. La investigació social, com a motor de progrés humà, té un rol determinant en la comprensió d'aquests nous fenòmens, ajudant la societat i els legisladors a prendre millors decisions.

Les candidatures es poden presentar fins el 20 de maig i s'han de fonamentar en dades quantitatives que proporcionin, mitjançant un enfoc original i innovador, coneixement sobre els reptes més rellevants de l'actualitat. Els projectes, que rebran una dotació de fins a 100.000 euros cadascun, es desenvoluparan a universitats d'Espanya i de Portugal durant un període màxim de 24 mesos i es divulgaran a l'Observatori Social de "la Caixa".

A la primera convocatòria, oberta l'any passat, la Fundació "la Caixa" va destinar 1,3 milions d'euros a 13 projectes d'investigació social, escollits entre 524 candidatures. A continuació, s'ofereix detall dels projectes seleccionats a la primera convocatòria, un d’ells el de la Dra. Noelia Ramírez de l’IISPV-URV:

Alteracions epigenètiques i metabòliques associades a l'exposició infantil primerenca a la contaminació atmosfèrica, i la seva contribució al desenvolupament de malalties cròniques a l'edat adulta

L'objectiu principal d'aquesta proposta, realitzada per Noelia Ramírez de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, és investigar les possibles desigualtats socials en els infants amb relació a la seva exposició a la contaminació atmosfèrica, l'efecte d'aquesta exposició en la salut infantil i el seu possible impacte en el desenvolupament d'una patologia crònica a l'edat adulta.

L'estudi es proposa avaluar l'exposició d'infants de 4 anys als contaminants atmosfèrics, a través de la determinació de tòxics ambientals en partícules atmosfèriques d'interiors i exteriors; la determinació de biomarcadors d'exposició en l'orina dels infants, i la identificació de marcadors metabolòmics i epigenètics de malalties, per avaluar a quina edat l'exposició a un aire contaminat afectaria a la formació de l'epigenoma i a la susceptibilitat al desenvolupament d'una malaltia crònica a l'edat adulta.

Més informació

INFORMACIO IMPORTANT

Altres esdeveniments

Altres esdeveniments

Conferències, Congressos

COMUNITAT de Transferència CERCA #04

Conferències, Congressos, Convenció

Health Revolution Congress