Cercador

Novetats

Publicacions - Divendres, 27 de març de 2015

Un nou mètode d’anàlisi de les lipoproteïnes permetrà reduir el risc cardiovascular

Una recerca liderada pels investigadors Xavier Correig (Universitat Rovira i Virgili) i Lluís Masana (Universitat Rovira i Virgili i Hospital Universitari Sant Joan de Reus) posa a punt una tècnica per mesurar amb més exactitud el nombre de lipoproteïnes del cos i la seva mida, un dels marcadors més efectius per predir el risc cardiovascular.
El treball, publicat a la revista científica “Journal of Lípid Research”, descriu una tècnica basada en la ressonància magnètica nuclear.
Liposcale – que ja s’ha patentat – és una prova avançada de lipoproteïnes que mesura la mida de les partícules i la seva concentració. Les lipoproteïnes són les partícules que transporten el colesterol del cos

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort al món tot i de les més difícils de diagnosticar. La meitat de les persones que pateixen un episodi cardiovascular tenen nivells òptims de colesterol LDL -el que es coneix com a colesterol dolent-, un dels principals factors de risc per a les malalties cardiovasculars, un fet que evidencia que les proves de lípids que es fan habitualment no proporcionen l’avaluació precisa del risc.

Es posa de manifest doncs que, a banda de la concentració de colesterol, cal conèixer el nombre de partícules que el transporten, és a dir, les lipoproteïnes, com un marcador del risc cardiovascular. Dues persones amb la mateixa concentració de colesterol poden tenir distribucions de lipoproteïnes molt diferents. Tenir més partícules d’aquestes està associat en general a tenir-ne més de petites, un fet característic de persones amb trastorns metabòlics, com ara diabetis i obesitat. Les lipoproteïnes petites, penetren més fàcilment a les parets arterials on dipositen el colesterol que transporten i són precisament aquestes les que estan associades a un risc cardiovascular més elevat.

D’aquí la importància de conèixer amb precisió el nombre i la mida d’aquestes partícules i la necessitat de proporcionar als metges millors eines per avaluar i tractar el risc cardiovascular real. Aquest és el resultat del treball que han publicat un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el CIBER de diabetis i malalties metabòliques i que ha de servir per conèixer, de manera més precisa, el nombre de lipoproteïnes així com la seva mida. Es tracta d’una nova metodologia per caracteritzar les lipoproteïnes i que aporta una innovació tècnica en comparació a les que existien al mercat fins ara. Es basa en mesures físiques i directes de les partícules gràcies a l’espectroscòpia de difusió 2D. Aquest tecnologia permet afinar molt l’avaluació del risc, dóna més informació, és més robusta i versàtil i no hi manipulació de la mostra -en aquest cas de sang- i aquesta mostra no es destrueix. En la ressonància, s’aplicava fins ara una tècnica d’una dimensió i ara se n’afegeix una de nova que dóna informació directa sobre la mida de les lipoproteïnes.

Més informació: Liposcale: A novel advanced lipoprotein test based on 2D diffusion-ordered 1H NMR spectroscopy. Roger Mallol, Nuria Amigó, Miguel Àngel Rodríguez, Mercedes Heras, Maria Vinaixa, Nuria Plana, Edmond Rock, Josep Ribalta, Oscar Yanes, Lluís Masana i Xavier Correig.

 

Enllaços relacionats

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPV

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work Centre d'R+D+I en Nutrició i Salut
Avda. de la Universitat, 1 - 2a planta
E-43204 Reus (Tarragona)

Tel. Work977 75 93 94 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

Generalitat de Catalunya

Universitat Rovira i Virgili (URV)

ICS - Institut Català de la Salut

Hospital Universitari Sant Joan de Reus

Centre de Recerca de Catalunya

Universitat Excel·lència - Universitat Rovira i Virgili - Investigació excel·lència - Postgrau Excel·lència

HR Excellence in Research

Institut Pere Mata, Hospital Psiquiàtric Universitari

Twitter

Linkedin

Youtube

© IISPV, tots els drets reservats