Cercador

Novetats

Publicacions - Dimarts, 20 d'octubre de 2020

Estudi i implicacions del torrent sanguini en la progressió de la malaltia de l’Alzheimer

Dr. Xavier Gallart

Dr. Xavier Gallart

Una col·laboració internacional liderada per investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l'Institut Pere Mata (IPM), juntament amb investigadors de l'institut IMDEA Alimentació i Salut de Madrid i de la Nanyang Technological University de Singapur, s'ha centrat en estudiar les implicacions que un mecanisme de comunicació intercel·lular recentment desxifrat al cervell, i conegut com a vesícules extracel·lulars, pot tenir en la malaltia d'Alzheimer.

Les troballes realitzades per tècniques de proteòmica clínica d'última generació indiquen que les vesícules extracel·lulars que circulen pel torrent sanguini, procedents del cervell, presenten una composició molecular específica en estadis pre-clínics de la malaltia d'Alzheimer que podria permetre estratificar quins pacients amb risc vascular desenvoluparan la malaltia. Un fet que necessita d'una major validació en una població amplia de pacients i que està previst es durà a terme en breu pels investigadors col·laboradors.

De forma similar les vesícules extracel·lulars al cervell presenten una composició molecular alterada al llarg de la progressió de la malaltia d'Alzheimer i la demència. Addicionalment, els investigadors han trobat que l'autofàgia, un mecanisme cel·lular que permet mantenir l'homeòstasi netejant proteïnes danyades i orgànuls cel·lulars danyats a través de vesícules de degradació, generaria en la malaltia d'Alzheimer vesícules que no són degradades sinó que s'incorporarien al sistema de comunicació intercel·lular mediat per les vesícules extracel·lulars. Una troballa que s'està investigant més a fons i pot obrir la porta a la comprensió d'un mecanisme nou de progressió de la malaltia d'Alzheimer i afectació de les cèl·lules sanes del cervell.

Els estudis fins ara duts a terme fruit d'aquesta col·laboració s'han publicat a les revistes científiques Brain Pathology i Alzheimer's Research and Therapy, així com s'han referenciat recentment a la revista de difusió científica internacional Research Outreach.

Cal destacar la potencialitat de les tècniques òmiques d'última generació i, en especial de la proteòmica clínica, tant en relació a seva capacitat per identificar nous marcadors de diagnòstic i pronòstic clínic, com de descobrir mecanismes moleculars d'establiment i progressió de la patologia.

Articles de referència:

Serra, A., et al. (2020). Extracellular vesicles: Insights into mechanisms underlying Alzheimer's disease. Research OUTREACH, (117).

Gallart-Palau, X., et al.. (2019). Brain Pathology, 29(5), 593-605.
Doi: https://www.doi.org/10.1111/bpa.12699

Gallart-Palau, X. et al. (2020). Alzheimer's Research and Therapy, 12 (1), 1-15.
Doi: https://doi.org/10.1186/s13195-020-00623-4

Enllaços relacionats

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
Edifici modular Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

43007 Tarragona

Tel./Fax Work977 24 97 72 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

IISPV - ReusInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - Reus

Work C/ Sant Llorenç, 21
Planta baixa de l'edifici 4 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

43201 Reus (Tarragona)

Tel./Fax Work977 75 93 96 / 977 75 93 95
Fax977 75 93 93 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat


Warning: include_once(/www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/media/composicions/logotips-peu.inc' for inclusion (include_path='/opt/coolstack/php5/lib/php:.:') in /www/URVweb-data/vs/www.iispv.cat/admin/plantilles-web/estatiques/peu.html.bak on line 136

© IISPV, tots els drets reservats

Nota legal

Accessibilitat

Mapa del web