Cercador

Novetats

Comunicació - Dimecres, 18 de juliol de 2018

Les persones que mengen més iogurt segueixen una dieta i estil de vida més saludables

Cada cop hi ha més proves científiques que demostren que consumir productes làctics quan se segueix una dieta equilibrada i saludable està associat a beneficis cardiosaludables. Pocs estudis, però, han avaluat l'associació entre el consum de làctics i el risc de tenir síndrome metabòlica, una agrupació de factors de risc cardiovasculars (obesitat abdominal, pressió arterial elevada, augment de sucre a la sang, colesterol HDL baix i nivells elevats de triglicèrids en sang) que s'associa a més risc de tenir malalties del cor i diabetis. Ara, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb 23 grups de recerca d'arreu del país pertanyents a l'estudi PREDIMED-Plus (Prevenció amb Dieta Mediterrània), han dut a terme aquest estudi avaluant més de 6.500 homes i dones d'una mitjana d'edat de 65 anys amb obesitat i un elevat risc de patir malalties cardiovasculars.

Els autors van observar que aquelles persones que consumien sovint làctics fermentats, especialment iogurt, tenien una seguien la dieta mediterrània. A més a més, menjaven més fruita, verdura i hortalisses, productes integrals, peix, fruita seca i menys alcohol, productes refinats com el pa o l'arròs blanc, galetes, etc. Aquests participants també fumaven menys, la qual cosa suggereix que el consum d'aquests aliments és un possible marcador de la qualitat de la dieta i d'un estil de vida saludable. També aquelles persones que consumien una porció de 50 g al dia (aproximadament cinc daus) de formatge de diversos tipus (fresc, curat, semicurat, manxec, mató, emmental, etc.), tenien menys risc de tenir hipertrigliceridèmia i colesterol HDL baix (el colesterol bo per a la salut).     

El iogurt i el formatge són aliments nutricionalment densos, amb una matriu de nutrients que els fa únics. Es caracteritzen perquè tenir un elevat contingut en proteïna d'alta qualitat, calci de fàcil absorció, entre altres minerals, vitamines i bacteris potencialment beneficiosos per a la salut. Segons els investigadors, "els resultats obtinguts en aquest estudi es poden explicar a través de diferents mecanismes condicionats pels components intrínsecs d'aquests aliments".

Aquest estudi s'ha publicat a la revista científica Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases al juliol de 2018. El treball l'ha realitzat l'investigador predoctoral Guillermo Mena-Sánchez i l'ha dirigit la doctora Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, director clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBERobn, i tots membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV).

Referència: Guillermo Mena-Sánchez, Nancy Babio, Miguel Ángel Martínez-González, Dolores Corella, Helmut Schröder, Jesus Vioque, et al. Fermented dairy products, diet quality and cardio-metabolic profile in a Mediterranean cohort at high cardiovascular risk. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018.

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPV

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work Centre d'R+D+I en Nutrició i Salut
Avda. de la Universitat, 1 - 2a planta
E-43204 Reus (Tarragona)

Tel. Work977 75 93 94 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

Generalitat de Catalunya

Universitat Rovira i Virgili (URV)

ICS - Institut Català de la Salut

Hospital Universitari Sant Joan de Reus

Centre de Recerca de Catalunya

Universitat Excel·lència - Universitat Rovira i Virgili - Investigació excel·lència - Postgrau Excel·lència

HR Excellence in Research

Institut Pere Mata, Hospital Psiquiàtric Universitari

Twitter

Linkedin

Youtube

© IISPV, tots els drets reservats