Cercador

Novetats

Publicacions - Dijous, 6 de juliol de 2017

Identifiquen el paper de la proteïna survivina en l’expansió patològica del teixit adipós

Grup DIAMET (IISPV i CIBERDEM)

Madrid, 5 de juliol de 2017.- Investigadors del CIBERDEM i de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), liderats pel Joan Josep Vendrell i Sonia Fernández-Veledo, acaben de publicar en la revista Cell Death & Disease un estudio en el que identifiquen per primera vegada el paper de la survivina, una proteïna clàssicament relacionada amb el progrés del càncer, en l'expansió patològica del teixit adipós.

El teixit adipós (TA) té un paper central en el desequilibri metabòlic relacionat amb l'obesitat a través de la producció desregulada de citoquines i adipoquines. A més a més del ric associat a les malalties cardiovasculars i diabetis, l'obesitat també és un risc important pel desenvolupament del càncer. Les cèl·lules mare humanes derivades del teixit adipós (hASCs, de l'anglès adipose-derived mesenchymal stem cells), juguen un paper fisiològic important en la renovació tissular, però també són determinants en el desenvolupament patològic de l'obesitat i càncer associats.  No obstant això, els mecanismes subjacents a les alteracions induïdes per aquestes hASCs en el càncer segueixen sent desconeguts.

En aquest treball s'ha investigat per primera vegada l'impacte de l'obesitat en l'expressió i els nivells circulants de survivina, una proteïna anti-apoptòtica (que inhibeix la mort cel·lular) i un biomarcador diagnòstic de l'aparició de tumors i la seva recurrència.

Per a realitzar l'estudi s'ha emprat una cohort transversal de 111 individus classificats pel seu índex de massa corporal, on s'ha detectat que els nivells circulants de survivina i l'expressió gènica en el teixit adipós subcutani són significativament més grans en els pacients obesos. En aquest estudi també hi han participat els los investigadores Wilfredo Oliva Oliveira i Francisco Tinahones del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN).

Dins del teixit adipós, s'ha comprovat que aquesta proteïna s'expressa principalment en las cèl·lules progenitores dels adipòcits, les hASCs. L'anàlisi de l'expressió de survivina en hASCs va revelar una regulació complexa, incloent modificacions epigenètica i d'estabilitat proteica.

Resistència a l'apoptosi en els precursores dels adipòcits

"Tot i que històricament s'ha considerat que existeix un ambient pro-apoptòtic (procliu a la mort cel·lular) en el teixit adipós dels individues obesos que seria clau pel desenvolupament de l'estat pro-inflamatori d'aquests pacients, és evident que l'expansió d'aquest teixit adipós no està inhibida en un context obesgènic. De fet, en estadis avançats de l'obesitat es sap que existeix un fenomen d'hiperplasia (augment del número d'adipòcits)", constata la doctora Fernández-Veledo.

Estudis previs d'aquest grup havien demostrat que l'obesitat promou el nínxol de cèl·lules precursores dels adipòcits al augmentar la capacitat de proliferació de les hASCs. "Amb aquest nou estudi revelem, també que les hASCs dels pacients obesos són més resistents a estímuls apoptòtics propis de l'obesitat como la leptina i la hipòxia, i que aquesta protecció davant la mort cel·lular ve determinada pels nivells elevats de survivina que presenten les hASCs dels obesos", explica la investigadora.

Col·lectivament, aquests resultats identifiquen nous mecanismes que regulen l'expansió del teixit adipós en l'obesitat mitjançant la promoció del nínxol de precursors dels adipocits (hASC) que també són resistents a la mort cel·lular.

D'aquesta manera, la survivina es mostra como un nou element que pot jugar un paper clau en la comunicació entre el teixit adipós i les cèl·lules tumorals. Així, la survivina podria resultar una diana terapèutica efectiva en el tractament, tant de l'obesitat como del càncer.

Article de referència:

Miriam Ejarque, Victòria Ceperuelo-Mallafré, Carolina Serena, Gisela Pachón, Yaiza Núñez-Álvarez, Margarida Terrón-Puig, Enrique Calvo, Catalina Núñez-Roa, Wilfredo Oliva-Olivera, Francisco J Tinahones, Miguel Angel Peinado, Joan Vendrell and Sonia Fernández-Veledo. Survivin, a key player in cancer progresión, increases in Obesity and Protects adipose tissue stem cells from apoptosis. Cell Death and Disease (2017) 8, e2802; doi:10.1038/cddis.2017.209

Sobre el CIBERDEM

El Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) es un consorcio dependiente del Instituto de Salud Carlos III (Ministerio de Economía, Industria y Competitividad) i cofinançat amb fons FEDER. El CIBER en la seva Àrea  Temàtica de Diabetis y i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) està format per 30 grups de recerca que treballen principalment en tres programes científics: Epidemiologia, genètica i epigenètica de la  diabetis  mellitus. Complicacions cròniques i comorbiditats; Determinants moleculars i cel·lulars de la funció, lesió i protecció dels islotes pancreàtics. Medicina regenerativa i teràpies avançades; i Mecanismes cel·lulars i moleculars Implicats en el desenvolupament i la progressió de la diabetis tipo 2 i identificació de noves dianes terapèutiques. El CIBERDEM desenvolupa la seva feina des de 2007 col·laborant en l'impuls de la recerca científica en diabetis en el nostre país.

Pujar

Fes-ho córrer

  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • eMail

IISPV

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work Centre d'R+D+I en Nutrició i Salut
Avda. de la Universitat, 1 - 2a planta
E-43204 Reus (Tarragona)

Tel. Work977 75 93 94 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

Generalitat de Catalunya

Universitat Rovira i Virgili (URV)

ICS - Institut Català de la Salut

Hospital Universitari Sant Joan de Reus

Centre de Recerca de Catalunya

Universitat Excel·lència - Universitat Rovira i Virgili - Investigació excel·lència - Postgrau Excel·lència

HR Excellence in Research

Institut Pere Mata, Hospital Psiquiàtric Universitari

Twitter

Linkedin

Youtube

© IISPV, tots els drets reservats