Cercador
Ets a: Portada > Donacions > Estudi COLOVOC

Estudi COLOVOC - diagnosi precoç del càncer de colón i recte

Efectivitat en la diagnosi precoç del càncer de còlon i recte a través de la metabolòmica: Estudi COLOVOC

Investigador principal:

Raquel Cumeras / Jesús Brezmes


Esquema que segueix el projecte

Grup de recerca:

Metabolomics Interdisciplinary Laboratory (MiL@b)

Descripció i característiques

El projecte anomenat COLOVOC (Reliable and specific urinary biomarkers for colorectal cancer), té com objectiu trobar biomarcadors per a la diagnosi del càncer de còlon i recte en una fase inicial. Amb aquesta finalitat, es pretén que amb una recollida d'orina pugui fer-se un diagnòstic consistent, amb una alta sensibilitat i selectivitat mitjançant la ciència metabolòmica.

En el càncer de còlon i recte l'edat és un factor de risc, com també ho és l'alimentació

Actualment el protocol establert pel sistema sanitari per la detecció precoç del càncer de còlon i recte es basa en demanar per carta a la població de més de 50 anys, una mostra de femta, i en el cas que es trobés algun indici, es programa una colonoscòpia. Tot i que s'ha demostrat que el programa de detecció precoç redueix la mortalitat dels pacients amb càncer de còlon i recte, la incomoditat de recollir mostres de femta fa que només el 40% de la població en edat de realitzar el cribratge el faci, tot i que és per la seva salut.

L'estudi proposa una fàcil recollida de mostres a través d'una mostra d'orina de primera hora del matí, preveient que amb el canvi de tipus de mostra a analitzar (orina en comptes de femta), hi hagi un increment considerable de participació de la població objecte del cribratge.

Cerca de biomarcadors per l'efectivitat en la diagnosi del càncer de còlon i recte

Els investigadors creuen que a través de biofluids com poden ser l'orina i la sang (tant en el plasma com en el sèrum), es poden detectar metabòlits que estiguin relacionats amb la presència de tumors d'origen cancerigen de diferents malalties, com per exemple poden ser el càncer de: còlon i recte, pàncreas, bufeta i mama. Es busquen biomarcadors de diagnosi que no estiguin influenciats per cap factor extern, com per exemple els hàbits alimentaris, culturals, ambientals, vida sedentària, etc.

Es contempla fer l’estudi amb diferents cohorts i laboratoris per comprovar la repetibilitat i la validesa científica de les conclusions que s'obtinguin, amb la finalitat de cros-validar les mostres.

Hi participen: l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, la Universitat americana de Yale i la Universitat de Califòrnia, Davis, així com la start-up tarragonina especialitzada en tests de diagnòstic en metabolòmica Biosfer Teslab, S.L.

Vols col·laborar amb aquest projecte?


IISPV

IISPVInstitut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Work Centre d'R+D+I en Nutrició i Salut
Avda. de la Universitat, 1 - 2a planta
E-43204 Reus (Tarragona)

Tel. Work977 75 93 94 http://www.iispv.cathttp://www.iispv.cat

Generalitat de Catalunya

Universitat Rovira i Virgili (URV)

ICS - Institut Català de la Salut

Hospital Universitari Sant Joan de Reus

Centre de Recerca de Catalunya

Universitat Excel·lència - Universitat Rovira i Virgili - Investigació excel·lència - Postgrau Excel·lència

HR Excellence in Research

Institut Pere Mata, Hospital Psiquiàtric Universitari

Twitter

Linkedin

Youtube

© IISPV, tots els drets reservats